Ontwormen bij puppy’s: Dit is wat je moet weten

Gastblog door Lisa Janssen van Pets Place.

Door te spelen, te snuffelen en soms stiekem wat te eten, ontdekken puppy’s de wereld om hen heen. Hierdoor kunnen zij soms onbedoeld wormpjes of eitjes binnenkrijgen. Bijna alle honden hebben daardoor weleens last van een wormbesmetting. Ondanks het feit dat het een veelvoorkomend probleem is, is een wormbesmetting toch erg gevaarlijk. Al helemaal omdat het onzichtbaar is. Pas bij een zware besmetting, zijn er ziekteverschijnselen waar te nemen bij jouw pup. In dit artikel bespreken we daarom alles omtrent ontwormen bij puppy’s, zodat jouw kleine viervoeter goed beschermd kan worden.

Grote kans op wormbesmetting bij puppy’s

De kans op een wormbesmetting is extra groot bij puppy’s, doordat het overgedragen kan worden door de moeder. Wanneer een zwangere hond besmet is, kan zij dit doorgeven aan haar pups wanneer zij nog in de baarmoeder zitten. Bovendien kunnen de puppy’s besmet raken via de moedermelk. Daarnaast proberen puppy’s doorgaans van alles in hun mond te nemen, waardoor zij een verhoogde kans hebben op besmetting. Om deze redenen is het dan ook erg belangrijk om oplettend te zijn en jouw pup eens in de zoveel tijd een wormkuur te geven. Puppy’s kunnen bijvoorbeeld besmet raken met spoelwormen, zweepwormen, haakwormen, lintwormen, hartwormen en longwormen. Sommige wormbesmettingen kunnen ook een gezondheidsrisico vormen voor baasjes.

Hoe vaak moet jouw puppy ontwormd worden?

Het is raadzaam om jouw hond minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Zo behandel je potentiële worminfecties preventief en geef je deze geen kans om te ontwikkelen. Bij puppy’s is het echter aan te raden om nog regelmatiger te ontwormen. Zoals besproken, hebben zij namelijk een verhoogd risico op besmetting. Wanneer jouw puppy in huis komt, is het vaak tussen de acht en tien weken oud. Het is dan aan te raden om elke maand een ontwormingsmiddel te geven, totdat jouw viervoeter ongeveer zes maanden oud is. Voordat jouw pup in huis komt en nog bij de fokker thuis is, moet deze de puppy ook regelmatig ontwormen. Het is verstandig om dit elke twee weken te doen. Heeft jouw puppy een hevige wormbesmetting opgelopen? Overleg dan met de dierenarts hoe vaak jouw kleine vriend ontwormd moet worden.

De wormkuur geven aan jouw puppy

Nu je weet hoe vaak jouw pup ontwormd moet worden, is het natuurlijk de vraag hoe je dit het beste kunt aanpakken. Er zijn verschillende soorten manieren om een wormkuur toe te dienen. Bij jonge puppy’s kan een ontwormingspasta de makkelijkste manier zijn. Deze pasta is namelijk eenvoudig te doseren (lees altijd goed de bijsluiter voor de juiste dosering) en spuit je voorzichtig in de bek van jouw pup. Als dit niet lukt, kun je de pasta ook door zijn of haar eten mengen. Let er hierbij wel op dat jouw puppy alles opeet. Voor oudere puppy’s, is het ook mogelijk om gebruik te maken van een ontwormingstablet. Ook deze kun je direct toedienen via de bek of mengen door het eten.

Kortom, is het erg belangrijk om jouw hond regelmatig te ontwormen. In de eerste zes maanden van het leven van jouw puppy, is dit al helemaal van belang. Is het gelukt om de wormkuur toe te dienen? Vergeet jouw viervoeter dan niet te belonen, bijvoorbeeld door te spelen met het favoriete puppy speelgoed van jouw kleine vriend!

Vind je het leuk om kennis te maken met ons, onze beagle dames en meer te weten te komen over de beschikbare beagle pups? Kijk dan op onze website https://beagles.dogtalk.nl/

Wil je meer weten over de mogelijkheden van training voor jouw hond? Neem dan een kijkje bij onze hondenschool.

Beagle puppy

Meer referenties

Hoe blij zijn de nieuwe gezinnen met hun beaglepuppy?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website gaat u akkoord met ons privacybeleid.   Meer info