Trainingsmethoden hondentraining

De verschillende trainingsmethoden die worden gebruikt op hondenscholen

De verschillende trainingsmethoden die worden gebruikt op hondenscholen

Op hondenscholen, bijvoorbeeld bij de hondenschool in Aalsmeer of bij DogTalk, worden verschillende trainingsmethoden gebruikt om honden te trainen en op te voeden. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die bij jou en jouw hond past en die effectief is in het bereiken van de gewenste resultaten. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende trainingsmethoden bespreken die gebruikt worden op hondenscholen.

Positieve bekrachtiging

Deze methode is gebaseerd op het belonen van gewenst gedrag. Bij positieve bekrachtiging wordt een hond beloond met lekkernijen, speeltjes, complimenten of aandacht wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Het doel van deze methode is om de hond te motiveren om gewenst gedrag te herhalen.

Clickertraining

Clickertraining is een vorm van positieve bekrachtiging waarbij een clicker wordt gebruikt om gewenst gedrag te markeren en te belonen. De clicker is een klein apparaatje dat een klikkend geluid maakt wanneer er op wordt gedrukt. De hond leert dat het klikkende geluid betekent dat hij een beloning heeft verdiend. In plaats van de clicker kan je ook je stem gebruiken, je werkt dan met een zogenaamd beloningswoord.

Dominantietheorie

De dominantietheorie is een omstreden methode waarbij de trainer de hond als een roedelleider beschouwt en de hond als een ondergeschikte behandelt. Bij deze methode wordt er vaak gebruik gemaakt van harde correcties, zoals het trekken aan de hondenriem of het vasthouden van de hond in een oncomfortabele positie.

Counterconditioning

Counterconditioning is een methode die wordt gebruikt om de reactie van de hond op bepaalde prikkels te veranderen. Bij deze methode wordt de hond geleerd om anders te reageren op een prikkel die hij normaal gesproken als onplezierig of eng beschouwt. Dit gebeurt door het koppelen van de prikkel aan iets positiefs, zoals lekkernijen of speeltjes.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van training voor jouw hond? Neem dan een kijkje bij onze hondenschool.

 

Meer referenties

Hoe blij zijn de nieuwe gezinnen met hun beaglepuppy?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website gaat u akkoord met ons privacybeleid.   Meer info